ÄNGSSVAMPAR PÅ FÄRTORPET I LJUSTORP

Den 13 oktober 2020 var en underbar höstdag. Jag besökte gamla gräsmarker vid Färtorpet i Ljustorp sockeN nära gränsen till Ångermanland. Här blommar fältgentianor under sensommaren. På andra sidan landskapsgränsen ligger Stigsjö socken där bor Helene Öhrling och Stefan Grundström på skogstorp. Det har funnits 13 järnbruk i Medelpad som fick träkol från skogar runt bruken. Färtorpet anlades som kolaretorp på  kronopark i slutet av 1700-talet som ett av flera kolaretorp till Lögdö Bruk i Timrå. Jag och Christer Andersson besökte siste torparen Verner Sjöberg år 1983 och började röja upp markerna tillsammans med Verner. Jag skötte ängarna några år åt länsstyrelsen med slåtteraggregatet Castor minislåtter tillsammans med Verner som gick med lien. Verner hade varken el eller telefon i skogstorpet. Däremot hade han solcell på väggen så han kunde lyssna på sin gamla radioapparat. Verner klagade på bönderna nere i Ljustorp som hade ”sorgkanter” längs åkrarna. Urban Ekstam och Nils Forshed besökte Färtorpet inför norrländsk kurs för ängsinventerare år 1988. Forshed lånade Verners trästege och klättrade upp i en tall och målade akvarell av torpet som finns i Urban Ekstams bok ”Ängar”.
Jag kunde konstatera att Färtorpets ängar var perfekt kortsnaggade och välräfsade. Ingen tillstymmelse till förnaskikt. Först gick jag bort till staggdominerad hedmark dyngkasa vid  lagårn där Håkan Lindström visat mig platsen för mycelet med den sällsynta tennvaxskivlingen Cuphophyllus canescens. Men just nu behagade inte raringen visa sig. Tre ängssvampar växte i stora grupper och dominerade på den gamla hackslåtten: scharlakansvaxing (Hygrocybe punicea), trattnavling (Pseudoclitocybe cyathiformis) och ängsvaxing (Cuphophyllus pratensis). Blodvaxskivling Hygrocybe coccinea, Vit vaxskivling Cuphophyllus virgineus, gulvit hätta Mycena flavoalba och rostbrun grynskivling Cystoderma granulosum var även vanliga. Dessutom fanns grupper med en gul vaxskivling som var klibbig på både hatt och fot: Hygrocybe chlorophana. Små vita fingersvampar stack upp här och där på hackslåtten. Men fingersvampar är knepiga, kanske opalfingersvamp Clavaria falcata. Pepparkragskivling Stropharia pseuocyanea växte i små grupper. Blåklocka blommade på ängarna. Mattlummer var vanlig. Röd kochinillav lyste upp hackslåtten. Mot skogen växte massvis med frostvaxskivlingar under tallar.
Jag färdades ner från skogshöjderna till Eva och Håkan Sundin som bor vid havet i Söråker. De hade just varit i skogen och plockat vinterförrådet med präktigt stora trattkantareller. Håkan tog stilleben av färgprakten ute på trädgårdsbordet + svampkorgen som min mamma målat.
Text: Jan-Olof Tedebrand
Foto: Håkan Sundin

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.