Natursnokarna

Trollet Tuva-Li

En kort rapport från sommarens Natursnoksträffar:
Två torsdagar i rad arrangerade vi snokträffar, den 20/7 och den 27/7.

Första träffen gick av stapeln uppe vid Burtjärn i Ljustorp och ett antal barn med sina vuxna mötte upp för att leka och lära om naturen. Mest fascinerande var nog alla de hundratals grodyngel som samlats strax intill land vid stranden och som man kunde fånga i händerna eller beskåda genom förstoringsglas för den som ville i våra ”tittburkar”.

Andra träffen var ute på Lövudden i Indalsälvens delta och det som mest fångade uppmärksamheten där var nog de stora trollsländelarver en skarpögd pappa hittade alldeles i älvens vattenbryn. Vi såg också några färgade små fiskar som simmade omkring längs stranden, vilka jag tycks minnas att vi enades om att det var spigg.

Vid båda träffarna uppenbarade sig också ett sagotroll. Egentligen tror jag det var ett alldeles vanligt skogstroll, men det berättade en saga ur sin trollbok och både stora och små spetsade öronen och ordet trollbunden känns aktuellt.

Tyvärr har jag inga bilder från träffarna, då de tycks försvunnit ur mobilen, i vart fall hittar jag dem inte. Men en bild på trollet självt ur hennes sagobok finns kvar:

Avslutningsvis kan sägas att ett av barnen, hennes pappa och undertecknad senare blev intervjuade om snokträffarna i Radio Västernorrland och jag har för mig att det var trollsländelarverna som gjort det största intrycket om jag inte minns fel.