Just nu!

Bilder och korta notiser om hur det ser ut i Timrås natur just nu!
Text och bild, om inte annat anges: Stig Carlsson

November 2018

 

Höstspel på myren

20 nov
På den stora myren
i den stora skogen fick jag en överraskning idag. Där var det hela 25 tuppar som spelade, nu i november! På bilden har de sett mig och ser mest ut som svarta plumpar! Undras hur det kommer att låta och se ut fram i april-maj!

—————————————————————————————————————-

Isen lägger

14 nov
Det är brytningstid mellan höst och vinter, lite senare än vanligt kanske. Men vi har ett underbart ljus och isen är precis på väg att lägga.

——————————————————————————————————————–

5 nov
Dagen bjöd på lite frost
i morse. En strålande soluppgång i dubbel bemärkelse och nästan ingen vind. November kan vara riktigt skön men dagarna är korta. Nere vid havet låg vattnet nästan spegelblankt men idag syntes inte många fåglar. Strandområdet behärskades av kråkorna som finns där året runt, mestadels synnerligen diskreta. Med lite försiktighet så släppte de lite på sin annars stränga bevakning och lät sig beskådas på närmare håll än vanligt. Naturligtvis utan att för en sekund tappa kontrollen.

—————————————————————————————————————————

Gråsiska i al.

3 nov
Efter att det regnat hela fredagen så blir Alla helgons dag vacker med solsken och endast lätta vindar. Alarna nere vid Fagerstranden får besök av en flock gråsiskor som noggrant går igenom varenda kotte i sin jakt på frön.

——————————————————————————————————————–

Oktober 2018

Havsörn, Åstön, Timrå

18 okt
Havsörnen kom överraskande snabbt in från havet och över granskogen på Åstön, jag hann nästan inte att få upp kameran!

—————————————————————————————————————————-

Sträck av bläsänder vid Åstön.

15 okt
Ute vid Åstön drar nu bläsänder m fl söderut för några månader, vi hoppas snart få hälsa dem välkomna åter!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gångväg deltat

9 okt
Många tar en tur ut på deltat just nu när hösten står i sin prakt rent färgmässigt. Mycket populärt och lättgånget.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Åstön, hård vind

8 okt
Det blev 
en tur till havet idag på morgonen. Blåsten var betydligt starkare än väntat men kompenserades av ett vackert, mjukt ljus.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mjösjön

5 okt
Morgon vid Mjösjön.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

September 2018

Talltita

28 sept
Talltitan är normalt en stannfågel, knuten till barrskogen men så här på hösten så grips även den av en släng av flyttinstinkt och dyker upp längst ute på de yttersta skären på Åstön. Dock gav den sig inte ut över vattnet!
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gransångare

Steglits

24 sept
I blåsten som är just nu så är det inte mycket man märker av fåglarna som rör sig ibland löven, inte hör man några ljud från dem heller! Det gula vingbandet avslöjar i alla fal steglitsen men den gröna är inte lätt att arta, löv- eller gransångare? Ser ut att vara mörka ben och då ska det väl vara gransångare.


Bergfink (Fringilla montifringilla)

20 sept:
Fagerviksfältet översvämmas av rastande bergfinkar! Ett skådespel på fotbollsplanen!


Koralltaggsvamp (Hericium coralloides)

18 sept:
Koralltaggsvamp (Hericium coralloides). Inte vanlig, denna funnen på Indalsälvens delta med hjälp såklart, jag är absolut ingen svampexpert!


Snurrande lax!

7 sept:
Nedan kraftverket Bergeforsdammen så är det ju som bekant ett populärt fiske. Laxen stiger från havet och blir stoppad uppe vid dammen. Den som inte fiskar kan ändå njuta av laxarna eftersom de hoppar och visar upp sig med ojämna mellanrum. En mycket spännande sysselsättning där man kan tävla om vem som ser den största t ex! Bilden ovan en lax som snurrar i luften!


Fjällgäss

5 sept:
Idag kunde jag tack vare en kompis från ornitologerna spana in fjällgäss nästan hemma på min gata! Inte varje dag minsann!  Vistavarvsfältet, Timrå. Tack för tipset!


Brun kärrhök

4 sept.
Det blev ett fasligt liv på kråkorna helt plötsligt! Ut över stranden på Smacken från de små kanalerna längre in kommer en brun kärrhök. Häftigt!