Just nu!

Bilder och korta notiser om vad som händer i Timrås natur just nu!

Skicka in din bild och kommentar till: stig.outsidepix@gmail.com

Text och bild, om inte annat anges: Stig Carlsson

Oktober 2019

Fyndet av naturfenomenet vätteskägg har väckt berättigat intresse från flera håll. Bland annat av fotograf Stig Carlsson/Outsidepix som idag besökte fyndplatsen för att dokumentera fenomenet. Vätteskägg, eller håris, är ett resultat av iskristaller som kräver vissa specifika förutsättningar för att ”blomma ut” och är därför relativt sällsynt ute i markerna. Text: Kent Klingstedt

 

10 okt. I vårfloden händer det att stugor och annat följer med älven ut i Bottenhavet men nu i oktober härskar färgerna och lugnet.

 

Tistelfjäril på ett träräcke vid brf Örnen den nu avslutade sommaren. Tistelfjäril invasionen var ju intressant för det faktum att den uppstod någonstans, kanske ända borta i Mellanöstern. Inte bara för att de var stora ,vackra och väldigt skickliga flygare.//Lennart Olsson

 

4 okt. Första frosten ritar vackra kantlinjer på markens blad!

 

1 okt. Nu i oktober klär sig naturen i alla möjliga färger innan allt ska täckas i, vad som kan se ut som, enfärgat vitt!

 

September 2019

11 sep, Det är nervöst i den stora flocken med bergfinkar som just nu finns nere på Fagerviksfältet och när en lärkfalk dyker upp blir det rena paniken….

 

Augusti 2019

29 aug, Mycena haematopus med Spinellus fusiger – hättmögel. Indalsälvens delta.

 

Åkerbär, några som jag aldrig sett mogna här tidigare.
De är jättesmå och har en krans av foderblad runt bäret, från Elljusspåret här i Söråker.
Jag har länge tittat på dessa bärs små plantor och fina rosa blommor, 
men inte förrän i år har de burit frukt.
De är väldigt söta och goda, men ack så små! Kilopriset är skyhögt. 
Foto: Ann Fredbäck

 

18 aug, Om man vill försöka bevara biologisk mångfald på ett område så är det bra om man har möjlighet att slå med lie och kratta ihop efteråt. Hoppas vi får tillbaka några av blommorna som tycker om lite torrare backe till nästa vår/sommar! Hur som helst så var det skönt att vara ute idag!

Juli 2019

Silvertärna

4 juli, silvertärnan tar en paus i fiskandet, Fagerstranden.

Juni 2019

Brudsporrarna på Torsbodaängen har börjat titta upp!

26 juni, brudsporrarna på Torsbodaängen har börjat titta upp!

 

 

Sjuprickig nyckelpiga

18 juni, sjuprickig nyckelpiga

 

8 juni, tistelfjärilar ses nu i sommar överallt, här på film!

 

Maj 2019

Bombmurklor

25 maj, bombmurklor
Foto: Jiřina Mia Mičková

 

02 maj, Ann Fredbäcks bild visar tydligt hur viktigt det är att fåglarna får mat när vintern återvänder i början av maj! Foto: Ann Fredbäck

 

02 maj, månaden börjar med ett bakslag för våren!

 

April 2019

I skyn lärkan slår sin drill!

26 april, Nu kan man se och höra lärkorna!

————————————————————————————-

Grågäss på väg norrut!

17 april, Nu anländer fåglarna på löpande band. Många fortsätter mot norr.

————————————————————————————–

Koltrast
Foto: Ann Fredbäck

09 april, Ann Fredbäck har fått besök av några koltrastar som gärna kalasar på utlagda äpplen.

————————————————————————————————-

Mars 2019

Huggormshanne!

25 mars, jag fick sällskap i solen av en vackert tecknad huggormshanne!

———————————————————————————–

Fika i solen, Åstön.

25 mars, Solen gassar men lite kyligt i vinden!

————————————————————————————–

Räv i Fågelsångens naturreservat

21 mars, Gott om snö ännu i naturreservatet Fågelsången, räven håller koll!

————————————————————————————————

Februari 2019

27 februari, Våren är på gång och svanarna ute vid Åstön hälsar varandra kärleksfullt!

————————————————————————————–

Soluppgång över snöig myr!

Soluppgång över myren!

06 februari, Morgonsolen träffar grantopparna bortom myren!

———————————————————————-

Januari 2019

Orrhönor

23 januari, Ett par orrhönor mellanlandar i en talltopp på väg mot några hägrande björkar!

—————————————————————————-

Fritt strömmande vatten i Laxsjöån

03 januari Laxsjöån, Timrå, fortfarande fritt flytande på första sträckan ut från Laxsjön. Strömstaren hittar här öppet vatten där den kan dyka efter favoritfödan som är s k husmaskar, en sländelarv som lever på bottnen av strömmande vatten. Naturskyddsföreningen i Timrå lyckades förhindra att vattnet skulle ledas i tub från sjön och därmed ta bort ett levande vattendrag. Energivinsten i detta fall kändes inte stå i proportion till den förstörda naturen.

———————————————

 

November 2018

Varfågel

26 nov Varfågel som spanar efter smågnagare, Deltat!

———————————————————————————————————  

 

Åstön, novemberljus

23 nov Med rätt förutsättningar så är november en vacker månad! Åstön november 2018!

———————————————————————-

 

Höstspel på myren

20 nov På den stora myren i den stora skogen fick jag en överraskning idag. Där var det hela 25 tuppar som spelade, nu i november! På bilden har de sett mig och ser mest ut som svarta plumpar! Undras hur det kommer att låta och se ut fram i april-maj!

—————————————————————————————————————-

 

Isen lägger

14 nov Det är brytningstid mellan höst och vinter, lite senare än vanligt kanske. Men vi har ett underbart ljus och isen är precis på väg att lägga.

——————————————————————————————————————–

 


5 nov Dagen bjöd på lite frost i morse. En strålande soluppgång i dubbel bemärkelse och nästan ingen vind. November kan vara riktigt skön men dagarna är korta. Nere vid havet låg vattnet nästan spegelblankt men idag syntes inte många fåglar. Strandområdet behärskades av kråkorna som finns där året runt, mestadels synnerligen diskreta. Med lite försiktighet så släppte de lite på sin annars stränga bevakning och lät sig beskådas på närmare håll än vanligt. Naturligtvis utan att för en sekund tappa kontrollen.

—————————————————————————————————————————

 

Gråsiska i al.

3 nov Efter att det regnat hela fredagen så blir Alla helgons dag vacker med solsken och endast lätta vindar. Alarna nere vid Fagerstranden får besök av en flock gråsiskor som noggrant går igenom varenda kotte i sin jakt på frön.

——————————————————————————————————————–

 

Oktober 2018

Havsörn, Åstön, Timrå

18 okt Havsörnen kom överraskande snabbt in från havet och över granskogen på Åstön, jag hann nästan inte att få upp kameran!

—————————————————————————————————————————-

 
 
 

Sträck av bläsänder vid Åstön.

15 okt Ute vid Åstön drar nu bläsänder m fl söderut för några månader, vi hoppas snart få hälsa dem välkomna åter! _________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gångväg deltat

9 okt Många tar en tur ut på deltat just nu när hösten står i sin prakt rent färgmässigt. Mycket populärt och lättgånget. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Åstön, hård vind

8 okt Det blev en tur till havet idag på morgonen. Blåsten var betydligt starkare än väntat men kompenserades av ett vackert, mjukt ljus. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mjösjön

5 okt Morgon vid Mjösjön. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

September 2018

Talltita

28 sept Talltitan är normalt en stannfågel, knuten till barrskogen men så här på hösten så grips även den av en släng av flyttinstinkt och dyker upp längst ute på de yttersta skären på Åstön. Dock gav den sig inte ut över vattnet! _________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gransångare

Steglits

24 sept I blåsten som är just nu så är det inte mycket man märker av fåglarna som rör sig ibland löven, inte hör man några ljud från dem heller! Det gula vingbandet avslöjar i alla fal steglitsen men den gröna är inte lätt att arta, löv- eller gransångare? Ser ut att vara mörka ben och då ska det väl vara gransångare.


Bergfink (Fringilla montifringilla)

20 sept: Fagerviksfältet översvämmas av rastande bergfinkar! Ett skådespel på fotbollsplanen!


Koralltaggsvamp (Hericium coralloides)

18 sept: Koralltaggsvamp (Hericium coralloides). Inte vanlig, denna funnen på Indalsälvens delta med hjälp såklart, jag är absolut ingen svampexpert!


Snurrande lax!

7 sept: Nedan kraftverket Bergeforsdammen så är det ju som bekant ett populärt fiske. Laxen stiger från havet och blir stoppad uppe vid dammen. Den som inte fiskar kan ändå njuta av laxarna eftersom de hoppar och visar upp sig med ojämna mellanrum. En mycket spännande sysselsättning där man kan tävla om vem som ser den största t ex! Bilden ovan en lax som snurrar i luften!


Fjällgäss

5 sept: Idag kunde jag tack vare en kompis från ornitologerna spana in fjällgäss nästan hemma på min gata! Inte varje dag minsann!  Vistavarvsfältet, Timrå. Tack för tipset!


 

Brun kärrhök

4 sept. Det blev ett fasligt liv på kråkorna helt plötsligt! Ut över stranden på Smacken från de små kanalerna längre in kommer en brun kärrhök. Häftigt!