Sundsvallstidningsartikel: Strandiris vid Indalsälven

Fotograf: Kerstin Ågren

Den första tisdagsvandring för året lockade hela 22 deltagare. Vi gick längs den fina strandpromenaden i Sandarna längs älven. Där fick vi se de märkliga gallbildningarna på gran orsakade av en insekt, ananasgallus. De får granen att bilda ljusgröna klumpar som skydd för deras ägg. Man kan även se fjolårets bon som liknar små svarta kottar. Men det finaste fyndet var den ovanliga blomman strandiris som har ett fåtal rapporterade fynd i länet. Där strandpromenaden slutar vidtar en röjd stig genom en magisk gammal alskog. Upplevelsen har beskrivits som att gå genom en tropisk regnskog. Känslan förstördes dock genom att någon kört med fyrhjuling, mejat ner buskar och massakrerat lågor där det har växt sällsynta svampar. Stigen kommer fram till en idyllisk vik med en liten ö och fortsätter upp till nipkanten. Där vände vi och gick till vindskyddet på udden där alla fick sittplats till fikat. Vi tog sedan samma väg tillbaka.

Text: Elisabeth Nilsson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.