Raport – utflykt till Åsäng den 18 maj 2023 (mål Bombmurklor)

Bombmurkla med grankotteskivling
Foto: Jirina Mia MickovaJIRINA MIA RÄKNADE TILL 183 BOMBMURKLOR VID ÅSÄNG
Det blev härligt sommarväder när Elisabeth Nilsson visade oss lokalen för bombmurklor vid byn Åsäng i Ljustorp socken. Jirina Mia Mickova med hunden Gaston mötte oss bland bombisarna nere vid Ljustorpsån. Jirina hade redan räknat de 183 bombmurklorna i den gamla tidigare betade bondskogen och tagit bifogade fina bilder. Elisabeth Nilsson finner under ”normalår” cirka 200 bombmurklor här vid Åsäng. Men under ett av toppåren fann Håkan Sundin fler än tusen bombmuklor här!

Skuggviol och bombmurklor
Foto: Jirina Mia Mickova

SKUGGVIOLER BLOMMADE BLAND BOMBMURKLORNA
Det var jättekul att se blommande skuggvioler mitt bland bombmurklorna, se Jirinas fina bild.
På sidorna 306-307 i Medelpads Flora kan man läsa följande att ”Skuggviol är en nordlig
viol som i Sverige har några av sina tätaste förekomster i Medelpad. Här utgör den en
karaktärsart för skuggiga gråallundar längs våra två älvar och de stora åarna Sättna-
Selångersån och Mjällån-Ljustorpsån Den växer där i örtrika miljöer på främst mjälajord
i strandbrinkar, ravinkanter och deltaland, särskilt i Indaslälvens och Selångeråns deltaland.”
På en av Jirinas bilder ser man även vårsvampen grankotteskivling som är vanlig just nu i våra granskogar. Jirina tog även bild av stubbrostnavling på en stubbe.

HÄSSLEBRODD OCH KRANSMOSSA BLAND BOMBMURKLORNA
Bombmurklan verkar kalkgynnad och har sina största förekomster i våra trakter uppe vid Indalälven i Liden och Ragunda socknar. Där har vi varit många vårar tillsammans med Kjell Berglin, Rolf Lidberg och Håkan Lindström och ibland sett tusentals bombmurklor i ravinerna. Jag och Margareta Byström strosade idag runt bland bombmurklorna vid Ljustorpsån och noterade hässlebrodd och kransmossa som indikerar rikare mark. Harsyra dominerade annars i barrmattorna under granarna och i övrigt noterade vi följande arter bland bombmurklorna: blåbär, björkpyrola, hallon, lingon, linnea, ormbär, revlummer, rönn, skogsbräken, skogsviol, vårfryle, hårvänderot. Jirina tog även bild av vårsvampen orange älglegeskål.

FIKA VID STILLA FLYTANDE MJÄLLÅN
Vi hade en härlig fikastund i bestånd med liljekonvaljer i gråal-hägglund intill Ljustorpsån där
drillsnäppor flög fram och tillbaka. Sommartid flyger här ibland den tjusigt blå kungsfiskaren. Vi hade även med oss Carina Svedin och två andra fågelvänner som berättade om fåglar under vandringen bland annat buskskvätta. Vi såg även flera vackra dagfjärilar som aurorafjäril och sorgmantel. Inga-Lill Häggberg och några av hennes vänner anslöt. Elisabeth Nilsson fick en hjärtlig applåd för suverän guidning och information. Hon har nytt projekt nu på gång med vandringsled hela vägen från Y:et och upp längs Ljustorpsån-Mjällån till Västanå bruk. Elisabeth visade oss även fin broschyr om Mjällådalen som länsstyrelsen tagit fram och där vandringsleder är inritade.

Text: Jan-Olof Tedebrand

Foto: Jirina Mia Mickova

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.