Cafékväll med Dag Jonzon

Ordföranden Fredrik Karlsson inledde cafékvällen med att hälsa alla 25 gästerna välkomna och nämnde några ord om det fantastiska intresset för deltavandringarna längs den nya stigrundan på Smackgrundet. 5-6 stycken av de församlade hade också deltagit i denna.

Dag Jonzon tog därefter över och inledde med några sekvenser ur de björnfilmer han medverkat att producera.

Mycket intressant och han undrade själv om han verkligen hade fått vara med om dessa fantastiska möten med vilda björnar, nedsläppt med helikopter mitt ute i Rapadalen tillsammans med en till naturfilmare. Boende i ett tält på samma fläck som de inte lämnade under vad jag tror var två veckor (rätta mig om jag har fel) inväntade de om björn skulle visa sig i det område av dalen de därifrån kunde överblicka med sin kamera med modernaste teknik och jättelångt teleobjektiv. Med detta kunde de filma björn med bra resultat på så stora avstånd som 1-2 km, dvs motsatta sluttningen på andra sidan dalen.

De fick också mycket fina bilder på björnhonan Rapa med sina tre under vintern nyfödda ungar.

Den enda gången de bestämde sig för att lämna tältplatsen för att kunna se över ett krön, bakom vilket Rapa försvunnit ner bakom, var kanske teleobjektivet lite onödigt. Efter att de under en lång stund svettigt kämpat sig fram genom lössnö upp till maghöj och äntligen nått krönet, kom Rapa där fram, ställde sig på bakbenen och brummade åt Dag på kanske 15 meters avstånd, ett skenanfall. Ingen av dem kom sig för att filma.

Dag berättade också intressanta episoder från millenieskiftet, när han befann sig ute hos indianer i Sydamerikas avlägsna delar och rapporterade hem direktsänt i TV via då hypermodern satellittelefonteknik en geniförklarad kompis till honom själv modifierat och utvecklat programvara för videoöverföring för just det tillfället att sända därifrån  under nyårskvällen.

Han berättade också om risker med miljöarbete, både hemma här i Sverige, och mer radikala utrikes motståndare.

InBetween serverade som vanligt gott fika i pausen och många igenkännande ansikten utbytte ord, erfarenheter och tankar.

Vid 8:45 avslutades kvällen och belåtet vandrade skaran människor hemåt.

/Fredrik Karlsson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.