Rapport från filmvisning och föredrag om biodling på Inbetween den 10 nov.

biodlarTrots det mycket dåliga vädret som säkert skrämde bort många besökare var vi några som samlades på Inbetween för att se den film som Biodlaren Lars Åkerlund visade för oss.
I filmen framgår det bland mycket annat, att Albert Einstein menar på att om alla bin försvann så skulle människan dö ut på 4 år. Så viktiga är våra bin för att pollinera alla växter som vi är beroende av.
Många av frågeställningarna i filmen var tillspetsade men alla förstod vikten av att det finns bin i vårt närområde. Än så länge är vi i Norrland lite förskonade från alla de sjukdomar som kan drabba bina. I de flesta fall beroende på alla de kemiska bekämpningsmedel och den monokultur som den moderna växtodlingen innebär. Ett ytterligare gissel är parasiten Varroa kvalstret, som nu även har drabbat oss i Västernorrland. I en del av världen överlever inte ens bina utan antibiotikabehandlingar.
Filmen var 1½ timme lång men tiden gick fort när vi tittade på den. Den hade 2012 vunnit pris som bästa dokumentär. Efter filmen fick vi alla möjlighet att ställa frågor som föddes av att se filmen.
Lars berättade att bin är ofta väldig trogna till vissa växter jämfört med till exempel humlor som varierar sina besök av växter. Därigenom är de även bättre på att pollinera. Normalt flyger de 4-5 km omkring sin kupa och betjänar då detta område. I filmen berättades det om till exempel Drottningodling vilket även Lars provat på med framgång.
Straxt före klockan 21 avslutades mötet med att alla tackade för fikat.

Text och Foto: Bengt-Göran Norlin

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.