Hur skulle svampsäsongen bli? En fråga som ledningsgruppen ställde sig. Juni blev inledningsvis ganska kylig men i juli slog värmen till med temperatur upp till 30 grader. Inledningsvis var det knaster torrt i markerna i början på augusti och två av Sundsvalls Mykologiska Sällskaps populära matsvampsutflykter fick ställas in. Så kom regnet och med det svampen.
Som arbetsplats och samlingslokal huserade mykologerna i Bergeforsens park. Ett bra val både utrymmesmässigt, sammanhållande för måltider och tekniskt anpassat vad det gällde tillgången på elektricitet. Eftersom där fanns en scen där dansband och andra annars huserade så fanns kraft så det räckte till alla deltagares utrustning. De flesta har med sig mikroskop, bordsbelysning, dator och en svamptork. Den sistnämnda drar en del ström, i alla fall alla tillsammans, men på parken fanns en något bedagad veranda som var utrustad med värmepaneler. Så ur med värmen och i med torkarna. Där fanns el så det räckte.
Dagsprogrammet följde ett mönster. Först frukost i parken. Utdelning av lunchpaket och utflykter som deltagarna kunde välja mellan. Utflyktsmålen kunde vara både nära och ganska långt bort som västra Medelpad eller en bit in i Ångermanland. Populärt var att besöka den vackra socknen Ljustorp. Efter hemkomst förelåg för de flesta besök på sitt logi för kanske dusch och ombyte, middag på parken och arbete med de under dagen insamlade kollekterna. Så till sist presentation av dagens fynd av kursledning och något föredrag av inbjuden person. Den stora publiken bestod av över 100 deltagare från 9 länder.
Kursledning var Mikael Jeppson från Trollhättan och Michael Krikorev från Årsta. Kallades enligt eget förslag för M1 och M2. Scenens mikrofon blev, med viss munterhet, utnämnd till M3. För utflyktsplaneringen ansvarade Jan-Olof Tedebrand, Sundsvall (som för övrigt författat den utmärkta utflyktsguiden)och för den stora administrativa delen (ekonomi, boende, måltider, information), Hjördis K Lundmark, Kyrkdal. Men totalt behövdes 22 funktionärer och utflyktsledare. Tekniskt ansvarig för bl.a. M3 och el var artikelförfattaren. Allt arrangerades i samarbete med Sundsvalls Mykologiska Sällskap (Jeanette Södermark), Svampfärgarsällskapet (Siv Norberg) och Timrå Naturskyddsförening (Elisabeth Nilsson). Huvudarrangör var Sveriges Mykologiska Förening (SMF).
Som exempel på trevliga exkursioner kan nämnas en utflykt till ett brandfält ovan Viksjö i Ångermanland där SCA olika år gjort naturvårdsbränningar. Det blev mycket pedagogiskt eftersom tre olika års brandfält låg nära varandra och man såg hur växtligheten återhämtade sig. Den mycket kunnige biologen Tomas Rydkvist, SCA, medverkade och berättade om naturvårdsbränning på plats och senare som föredrag på kvällen för hela församlingen. Tomas tände också en mysig lägereld där dagens lunch intogs.
Vandringarna på stigar längs Mjällån, Ljustorp, var mycket uppskattade, ledd av Elisabeth Nilsson som lagt ned mycket arbete på restaurering av stigar i området. Förutom svampfynd så blev de utflykterna också mycket pedagogiska allt eftersom Elisabeth berättade och deltagarna även kunde läsa information uppsatt på olika platser. För framtiden finns förhoppning om att Mjällåns dalgång skall få ett reservatskydd.
Social sammankomst skall det också vara. Och på fredagskvällen ordnades festmiddag på parken. Här skall kökspersonalen speciellt omnämnas att de under hela veckan gjorde ett bra arbete i ett inte allt för lättarbetat kök. Trots små störningar som de flesta hade överseende med fungerade allt till belåtenhet. Festmiddagen bestod av en norrländsk buffé med dessert. På grund av ”logistikpropp” i köket sjöng vi allsång dagen därpå. Men det gick också bra.
På lördagen var det ”Öppet Hus” och visning av matsvampar, färgsvampar och svampfärgning samt vernissage med svampfärgade produkter i form av kläder i ull, siden och smycken. Man kunde även handla svamptillbehör och svamplitteratur.
Så blev det dags att packa ihop för hemresa. Alla kollekter togs om hand. Fynden kommer att presenteras både digitalt och i form av en rapport till deltagarna.
Text och bild: Hans Andersson
Kommentera