Just nu!

Tätört (Pinguicula vulgaris)
Edsgården (Timrå)
 
Nu blommar så många blommor och en av de är kanske lite mer intressant.
Köttätande växt som älskar fuktiga miljöer. Ofta växer vid vägkanter.
Här är länk till en intressant information:

 

Tätört (Pinguicula vulgaris)
Foto och text: Mia Mickova

_________________________________________

 

Sidensvans – en gullig kvittrande fågel

Fotograf: Jirina Mia Mickova

Under några dagar har vi här ganska söta fåglar, Sidensvansar, som håller oss sällskap.

Deras sång fängslar oss, de kvittrar och pladdrar.

Fotograf: Jirina Mia Mickova

De flyger efter bär, speciellt rönn som det finns en hel del av i år.

Fotograf: Jirina Mia Mickova

Här är länken att lyssna på deras sång: https://www.xn--fgelsng-exae.se/sidensvans/

Länken om Sidensvans: https://www.fageln.se/art/sidensvans.aspx

 

 

Mån förmörkelse på lörgadskväll

Fotograf: Michal Batecko

På lördagskväll, till observatörernas glädje, var himlen klar och det var möjligt att observera täta månförmörkelser. Bilden togs klockan 22.40.

Mer informationer:

https://illvet.se/universum/solsystemet/manen/vad-ar-manformorkelse-och-nar-intraffar-det-i-sverige

Text: Jirina Mia Mickova

 

Häggspinnmal – drabbades många träden i år

Idag promenerade jag i Indalsälvens delta. På väg dit var jag chockad att löven på många träden åts av fjärilslarver – Häggspinnmal. Först ser man en skrämmande jätte stor ”spindelnät” och närmare syns att där kryper hundratals larver. Jag lade märke till dem på ett häggstaket i Sörberge först. Sen när jag närmades till hundträningsplats vid  Indalsälvens naturreservat då funderade jag: men ”Herre god” vad händer med träden? Ojojoj alla bladen borta – bara grenar kvar! Läskigt var att från en trädkrona hängde flera av några meter långa ”snöre”. Larverna kröp upp och ner och släppte en väv bakom dem, vilket ökade repets tjocklek.

Här hittades en länk att få mera informationer om själva Häggspinnmal:

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/fjarilar/ovrigafjarilar/haggspinnmal.102.html

Text och foto: Jirina Mia Mickova

_____________________________________________________________________________________________

Världen med Bombmurklornas ögon

Naturen är en fantastisk konstnär och kunde skapa otaliga livsformer, djurformer, former av växter och svampar. En av dem är den fantastiska bommurklan. Det finns hundratals olika former av den underbara svampen: ibland är den verkligen som en liten sammetsbomb, andra gången som en högre chokladdessert eller en topp av brun sammetsnabeln. Bombmurklan sitter i den fuktiga mossan och tittar ut ur den. De växer ensam, i grupper eller i rader. Naturens magi ligger just i denna mångfald, som ger oss glädje i livet.

Elisabeth Nilsson har skrivit en insändare (ST 1 juni 2023) om våran utflykt till Åsäng och där vi lyckades att se dem fantastiska bombmurklorna:

”Första utflykt för året gick till bombmurklorna i Åsäng som återkommer varje år sedan de hittades 2019. På vägen dit fick vi bekanta oss med Mjällådalens dramatiska geologi då vi gick en fin nipstig till lokalen. Väl där kunde vi se denna märkliga svamp som kommer när snön nyss smält undan. Den är en av Sveriges fem fridlysta svampar, mycket sällsynt och rödlistad (starkt hotad). Det är en sak att se den på bild, men helt annat att se den i verkligheten! I år har den räknats till 183 exemplar men 2020 fanns här fler än 1000!! När alla tittat och fotat satte vi oss i solskenet vid åkanten och fikade. En extra oväntad upptäckt var att bland murklorna växte en annan rödlistad art, skuggviol. Tillbaka gick vi på en liten byväg. Se även www.timra.naturskyddsforeningen.se för mer info och bilder.”

Foto och tjock text: Jirina Mia Mickova

 

________________________________________________________________________________________________

 

Naturen – ett naturlig apotek – Maj 2023

Foto och text: Jirina Mia Mickova

Många vårväxter har medicinska egenskaper. Dessa växer omkring oss och vi vet inte ens att de kan hjälpa oss med våra åkommor. Naturen är ett fantastisk apotek.
En av dem är också den vanliga tussilagon eller hästhoven. Aktiva ämnen finns inte bara i blommorna, utan också i bladen. Den används i teblandningar mot förkylningar. Bladen används som omslag för smärtsamma leder.
 

________________________________________________________________________________________________

 

Här hittar Du bilder och betraktelser om och kring natur, mestadels från Timrå eller dess närhet!
Text och foto tom 2022, om inte annat anges: Stig Carlsson

För det senaste och fler bilder se också vår Facebook-sida! 

Maj 2022

25/5/2022
Maj månad är den bästa tiden att njuta av fågelsången i naturreservatet Fågelsången! Denna lilla film spelade jag in 2009 men det låter likadant även i år så passa på att ta en tripp dit om Du har möjlighet!

3/5/2022
Text och bild: Stig Carlsson
En gammal sälg
som gjort sitt som egen har lämnat sin kropp till andra organismer att dra nytta av!

Mars 2022

25/3/2022
Text och bild: Lennart Olsson
Fram till i slutet av förra
veckan ropade kattugglehanen varje natt, en stund runt 22,00 och 04,00. Men nu är det tyst. Jag hoppas det beror på att honan ruvar och inte för att de har flyttat. Jag skall smyga till synhåll av holken och spana en kväll till helgen. Kommunen har flyttat holken från en gran och synhåll från sovrummet, till en fura utanför det område (5,2 hektar) som de skall avverka. Fura och löv skall sparas. Jag har talat med Skogsstyrelse i Sthlm. En tjänstekvinna berättade att alla avverkningar krävde anmälan, men inte alla fick ett beslut. Beslut innebar avslag eller krav på åtgärder. Hon rek. att jag kollade med regionkontoret i Sundsvall. Med hjälp av anmälningsnr. fick jag upplysning att anmälan var gjord 210621, inget beslut hade fattats, det innebar att de nya reglerna för avverkning gällde, jag fick också veta att området var besiktigat och vem som gjort det. Utlåtande, var att inga naturvärden förelåg. Jag kontaktade en Anders Westman som hade utfört besiktningen och frågade om vi hade tittat på samma skog? Han bekräftade att han hade varit där, att det var många granar angripna av granb. borrar och många toppbrott. Jag berättade om kattugglorna, spillkråkor, tretå spettar och gråspett. Om dubbeltrast m.m.m.m. Då säger han: ”jag skall se vad jag kan göra, men jag lovar ingenting”. Jag höll på att trilla av stolen i ren förvåning! Så jag när ett litet hopp. Men jag har lärt mej en sak! Det är jätteviktigt att vi ökar på rapporteringen i Artportalen. Jag har aldrig gjort det, men skulle vi inte kunna ha en liten utbildning i ämnet en kväll, Örjan är en ”fena” på det. Vore det inte ett bra inlägg på hemsidan om det också?

        

20/3/2022
En liten vardagshändelse från grannkommunen berättad av Ann Fredbäck!

Ekorrmamman försökte lyfta sina ungar upp till deras lilla bo bland stockarna i härbret. Men så här blev det. Ungarna föll pladask ner på bron. Vad gör vi nu? undrade förstås Hanna och Mats som blev åsyna vittnen. Mamma ekorre syntes inte till. De började med att svepa in de små liven i en filt. Mats tog en stege och klättrade upp för att leta var deras bo fanns. Han fann det till slut. Försiktigt lyftes de båda ungarna upp och till allas förvåning fanns redan mamman på plats. Den ena ungen var då redan pigg, medan den andra verkade mer skadad av fallet och inte riktigt med.
En solskenshistoria? Det är bara att hoppas att räddningsaktionen lyckades och att familjen ekorre får se sina ungar växa upp och bidra till den härliga stämning som skapas av djurliv på tomten.

Februari 2022

14/2/2022
Text och film: Fredrik Karlsson

I februari månad, när vintern är som vackrast och finast, åkte jag ut några dygn med äventyrsbilen och filmade och fotograferade i naturen runt Timrå.
Mest intresserad var jag av att försöka filma den lilla tuffa strömstaren i sitt vintriga vattendrag i någorlunda ljus.
Torsdagen den tionde februari sammanföll det jag sökte till den lilla videon nedan.
Till fots sökande staren i önskat ljus, ibland längs plogad väg, ibland i knädjup snö, stundom midjedjup, fick jag en lång bit följa en järv som helt nyligen gått samma väg före mig. Järvspåret korsade bla älgspår, rävspår, hare, ekorre, ren, lo, järv(!) och utterspår längs de vattendrag där jag utforskade fantastiska naturmiljöer, nya för mig denna årstid i finaste vinterskrud.
Strömstaren är lite skygg om man vill komma nära, men syns lätt på håll, då den är mörkbrun, nästan svart, mot den vita snön längs de isfria vattendrag den avsöker efter vatteninsekter den dyker ner under vattnet för att hitta och äta.
Detta en torsdag, när natten innan varit fylld av alla skogens djur som varit igång och satt avtryck i den nyfallna och fluffiga spårsnön. Vissa nätter är så, djurens och naturens nätter.
Min torsdag avslutades sedan under ett fantastiskt norrsken.
Fylld av frisk luft och intryck sov jag sedan gott med månljuset strilande in genom bilens taklucka.

5 februari, idag fick jag lite nya besök vid min fågelmatning som ligger ute i granskogen! En ekorre som gärna poserade för kameran, en skogssork som gärna ville smaka på solrosfröna och en trädkrypare som ville äta av talgbollarna men för ovanlighetens skull hamnade på marken och visade då också upp sina klor som gör den till en så duktig trädklättrare!

Januari 2022

5 januari, ljuset återvänder om än i sakta mak, men vem har bråttom i väntan på nåt gott!

November 2021

17 november, En flock sångsvanar landar i Indalsälvens delta för att rasta, vila och fräscha upp fjäderdräkten innan de drar vidare söderut!

Oktober 2021

13 oktober, i Timrå har vi ett alldeles eget ”Horseshoe bend” längs Mjällådalen!

Mjällån

12 oktober, längs Mjällåns stränder. Få platser skänker ett sånt lugn till både kropp och själ som ett rinnande vatten. Ibland är det svårframkomligt efter stränderna , men en del sträckor är ganska lätta att följa. Naturen ger på många ställen en känsla av orördhet trots att det aldrig är långt borta. Hur värdefullt är inte ett sånt område? (Bilderna är klickbara för bättre kvalité)
Text och foto: Stig Carlsson

Gles, lättgången granskog med tallinslag

 

Lugnt flöde, ganska mycket vatten

September 2021

8 september, när man letar efter motiv i skogen så stöter man ibland på sånt man inte riktigt räknat med. Här hittade jag, den bland många kulturer dyrkade, solguden gömd i en, för mig, okänd svamp! (Skäggriska enligt Håkan Sundin, tack!)
Text o foto: Stig Carlsson

Juli 2021

21 juli, fullsatt hos fibblan var det när Ann Fredbäck var ute på promenad. Mycket fjärilar är det att titta efter i år. Just detta ser ut att vara pärlemorfjärilar.
Foto: Ann Fredbäck

18 juli, Vi paddlade efter Ljustorpsån igår och på två ställen fanns det aktiva bon av backsvalor. Vi paddlade på em och dom flög runt oss.
Första stället var typ i Åsäng före backstenshällan. Där var det större bon. Det andra var vid det gamla stället där dom har börjat bygga nya små bon.
Text o foto: Lena Liljemark

10 juli, Ner mot Tolvösand efter vägen mot Tynderö finns det fina marker med lite speciell växtlighet. Området finns beskrivet i en äldre publikation som Naturskyddsföreningen gjorde på 1990-talet. Vi tänkte uppdatera lite och har besökt området senast idag. Då dök denna vackra bredbrämad bastardsvärmare (tror jag) upp. Berätta gärna om du också hittar nåt spännande i naturen runt om i kommunen! / Stig

Juni 2021

22 juni, Utflykt till grannkommunen! En ganska stilla morgon på Stornäset utanför Sundsvall 22 juni 2021, Vissa tar det riktigt lugnt medan andra verkar stressade av olika anledningar. Några har just blivit föräldrar och livet på jorden fortsätter som det gjort sedan länge! Ibland behöver man bromsa upp och bara vara! Glöm inte ljudet!

17 juni, Mnemosynefjärilen, Parnassius mnemosyne flyger ungefär perioden från mitten till slutet juni här i Timrå! Jag passade på att filma den förra året! // Stig

 

1 juni, nu börjar blommorna dyka upp även inne i barrskogen. En skön tid att vandra och upptäcka nytt även nere på marknivå. Enda bekymret är att våra stickande vänner också älskar värmen!
Här har jag lekt lite med färgerna på harsyran (eller sursöta som den kallas ibland). 

Harsyra eller sursöta som de kallas ibland!

Maj 2021

27 maj, dags igen för inventering av smålom. Idag var det i alla fall snöfritt på vägen men däremot icke framkomligt med bil efter all snöknäckning av närliggande skog. Men, vad gör väl det när man kan ta sig fram per apostlahästarna!
p.s. lommarna har hittat hem till sin tjärn och nu är det bara att lämna dem ifred tills det är dags att kolla om det blivit några ungar lite längre fram i sommar!

skogsbilväg, kantad av snöknäckta träd från i vintras.


25 maj, av någon anledning
får dessa ormbunkar mig att tänka på ett gäng surikater på savannen! (strutbräken)

Strutbräken

 

21 maj, En  bild på fri hand, max zoom 30x, genom fönsterglasen i sovrummet nu på f.m. Plats , bakom ”vårat” hus på brf Örnen, Timrå. Lennart Olsson har fått spännande grannar uppe på höjden! Foto: Lennart Olsson

19 maj, fisktärnan har anlänt till Indalsälvens delta!

fisktärna

18 maj, Vindsnurror som totalt dominerar landskapet, når ända upp i molnen. Blir som höghus mitt ute i skogen! Och sen ska strömmen ledas söderut!🙁 Ytterligare industrigator genom naturen!

Vindkraftssnurra

 

kraftledningsgata

Kraftledningsgata

 

 

9 maj, I våra trakter, mellersta/södra Norrland, är rödvingetrasten en av de vanligare trastarna. Känd för sina olika lokala dialekter och, tycker jag, underskattad för sin skönhet. Många som inte känner igen den.

Rödvingetrast i björk

Rödvingetrast

November 2020

30 november, nu är vi snart inne i julmånaden med allt vad det innebär! Och sen, efter den, så är det åter igen ett nytt år! Med tanke på hur det gångna året har varit så kan man ju undra hur det nya ska bli! Vem kunde ana att 2020 skulle se ut som det gjort? Det gäller nog att ta vara på det som är. T ex idag när det i alla fall är ett härligt ljus, så länge det nu varar i denna årstid. Det ger en grafisk upplevelse som är ganska svår att fånga på bild men ännu svårare att försöka låta bli att plåta! Fler bilder på Naturfotoblogg – OUTSIDEPIX

Myren i novemberskrud!

Från Lennart Olsson har vi fått några tänkvärda ord efter ett besök vid Rigåsens naturreservat! Besöket gjordes förra året men är lika aktuellt idag!
Nu börjar det vara bråttom.
Stora vindkraftsparker byggs i den natur som vi tidigare såg som relativt orörd och tyst, med horisonter av blånande berg och gröna skogar. Tyvärr kan det vara nödvändigt, kanske borde vi ha insett det långt tidigare. Men nu är det som det är. Rigåsens naturreservat är en sådan plats. I dess närhet kommer en vindkraftspark snart att börja byggas. Vill man se naturreservatet som det varit skall man se det nu. Därför blev det ett sent besök, årstidsmässigt sett, i går!
Text och foto: Lennart Olsson

Rigåsen

Rigåsens naturreservat

Oktober 2020

10 oktober, Dacksjön, strax nedan Genåsens vindkraftspark kl 06 en oktobermorgon. Tyvärr så förstörs den trolska stämningen i den blå morgontimmen av kraftverkens vinande ljud som trasar sönder tystnaden!

kvällsvy

Dacksjön, nedan Genåsens vindkraftspark, trolsk stämning som förstörs av kraftverkens vinande ljud! Foto; Stig Carlsson

 

6 oktober, Ibland dyker det upp något oväntat när man minst anar det. Plötsligt så dyker det upp två gäss som inte alls stämmer in på de vitkindade som normalt brukar härska på Fagerviksfältet! Det är ett par nordliga arter som är på väg söderut och tycker att fältet här är en alldeles utmärkt matplats! Sädgås och spetsbergsgås.

September 2020

18 september, solen värmer efter ett kortare regn och den blodröda ängstrollsländan passar på att gassa lite i solen och suga åt sig av värmen.

tegelröd trollslända

Tegelröd trollslända
Foto: Stig Carlsson, Outsidepix


3 september, det är gott
om lingon i år, åtminstone i de marker som jag rör mig i!

lingon

Lingon

 

Jag besökte Laxsjöån i juni i år och kan väl konstatera att det inte längre upplevs som den å i vildmarken som jag lärde känna den som för många år sedan.

Juni 2020

24 juni, strandsandjägare, Cicindela maritima. Relativt sällsynt men finns vid Mjällåns stränder. Inte helt lätt att fotografera i det skarpa solskenet idag men dessa två höll sig lite mer stilla mellan varven.

Strandsandjägare

 

22 juni, jag hade inte räknat med att stöta på fjällgäss! De brukar dyka upp hos oss i april-maj på väg norrut och augusti-september på väg söderut. Men så plötsligt ligger det två st vid Fagerviksfältet! Det är sådana överraskningar som gör det så spännande ute i naturen!

Fjällgås

8 juni, och just när sommarens blommor ska till att berika vårt land….En betraktelse från Fredrik Karlsson: 

Mer om vägkanter kan du läsa i Naturskyddsföreningens folder som du hittar här!


1 juni, och då ska väl sommaren vara här! Extra jubel i fågelkören, buskskvätta, trädgårdssångare och björktrast. Alla med olika stämmor i sommarkören! Alla från Indalsälvens delta!

 

Maj 2020

Rosenfink

28 maj, En av karaktärsfåglarna i Indalsälvens delta är rosenfinken. Det är en relativt sen invandrare från öster och en av de första platserna i Sverige som den dök upp på under sjuttiotalet var just här i deltat! På senare år verkar den ha gått tillbaka något men i år har jag uppfattningen att det är fler sjungande hannar än på länge!

22 maj, månadens inledning har varit en fortsättning på årets vinter. Temperaturen har visserligen stigit några grader men inte mycket över nollan och under nätterna har det varit frost.
Lövsprickningen har gått långsamt och jämförelser med bilder från tidigare år pekar på att 2020 plötsligt har halkat lite efter!
Men, trots det så smyger det sig på och så snart det blivit lite varmare som idag så blir det fart på våra fåglar som varit söderut under vintern. Plötsligt hörs sångerna från det glesa lövverket nere i deltat igen.
Vissa läten tar en stund innan man kopplar vilken fågel det är. Oj, rosenfinken, lövsångaren och buskskvättan! Och så får jag syn på gulärlan där den sitter i toppen på en lite al. Konkurrerar med solen i färgstyrka!
Härligt att leva!


19 maj, i morse
kom det ett mejl från Ann Fredbäck där hon skriver: ”Det är Ann Brodin som tog bilden igår. Vi gick elljusspåret här i Söråker och stötte på dessa svampar. Stenmurkla. Bör inte ätas!”
Gör som Ann Fredbäck Du också, skicka in en bild och en kort rapport från närnaturen till; stig.outsidepix@gmail.com

12 maj, ingen riktig vårvärme ännu. Lövet i deltat blir sakteliga grönt utan att det känns riktigt övertygande att det verkligen är vår på gång. Men lövsångaren upphäver sin stämma med en strof som absolut innehåller både vår och löfte om sommar. Tillsammans med bofinken så är de två helt dominerande idag här nere bland kanalerna. Bildmässigt får dock lövsångaren (ovan) kompa med svartvita flugsnapparens hona (nedan).

11 maj, trots kylig vind och en och annan snöby så kunde både s-v flugsnappare och lövsångare både ses och höras idag!

Lövsångare och svartvit flugsnappare

4 maj, det händer mycket ute i skogen den här tiden på året!  Tjädern spelar för fulla segel och hönorna börjar förbereda äggläggningen. Vädret när kycklingarna kläcks på försommaren är viktigt för hur överlevnaden ska bli för årets kullar. Inte alltför kallt och gott om mygg (hu!) eftersom kycklingarna första tiden lever av insekter. Tjäderhönan på bilden stötte jag på efter en skogsväg och hon drog sig långsamt och värdigt undan in i tätare vegetation och försvann.

Tjäderhöna

4 maj, smålommen har full koll på när isen släpper från den tilltänkta häckningstjärnen. Den håller sig till att börja med ute vid kusten där det normalt är tidigt isfritt och sedan gör den dagliga utflykter till hemmatjärnen och vet därför exakt när det är dags. Då meddelas partnern och bägge två ligger snart på vattnet i den oftast lilla, fiskfria tjärnen. Där blir det sedan parning och bobygge inom kort. Om man kommer på en tjärn där det finns lom så bör man så snart som möjligt lugnt och stilla avlägsna sig för att inte störa häckningen. Bilden här tog jag som hastigast när jag inventerade en av tjärnarna som ingår i projekt smålom.

Smålomsparet har precis anlänt till sin hemmatjärn.

1 maj, sköna maj har anlänt till våra nejder! Nu finns det ingen anledning till att inte göra ett besök ute i den fina natur som vi har här i kommunen. I dessa Corona-tider så uppmanas ju till promenader och att vistas ute så mycket som möjligt. Som ett exempel på ett bra utflyktsmål kan jag rekommendera Fågelsångens Naturreservat i Söråker. Just nu i början av maj när detta skrivs så blommar blå- och vitsippor och här finns ett verkligt fint bestånd av gullpudra! Det finns en stig som man kan ta sig runt i området via men det kan vara lite besvärligt på sina ställen. Om man har problem att ta gå utan hjälpmedel så får man nog nöja sig med att ta sig ner från växthuset till reservatsgränsen. Därifrån kan man både se och höra många av områdets fåglar som t ex storspov, tofsvipa, trana, flera olika trastar, starar, enkelbeckasin m fl. Det området betas under sommaren och skapar en miljö som inte är alltför vanlig längre och drar därför till sig som trivs i det gamla jordbrukslandskapet.

Gullpudra i favoritmiljö

April 2020

29 april, lite nysnö och kyligt i luften så här i slutet av april. Inget ovanligt direkt. Nere vid golfbanan var det hyfsat med fåglar och eftersom det har varit glest med fototillfällen tidigare i vår så fick det bli några exponeringar. Sädesärlan ställde villigt upp även om hen på bilden ser ut att säga till mig att “nu räcker det för idag!”

Sädesärla

Sädesärlan ser ut att säga att “nu räcker det med bilder för idag!”

25 april, lördag morgon och äntligen dags för en fotoutflykt. Det får bli Indalsälvens delta som är nära och välbekant nu när det är första gången på länge som jag är ute med “fågelkamera”. Det kändes lite ovant att plåta, märks att man är ringrostig, det går lite långsamt med inställningarna!

Hämpling är en inte alltför vanlig fågel här men naturligtvis extra skoj att stöta på den idag då.

Gulsparven försökte gömma sig men det är inte så lätt när det ännu inte är nåt lövverk och den skarpa gulfärgen gör det ju inte enklare!

Tur att kniphonan känner mig och inte drar iväg per omgående!

December 2019

17 dec. Äntligen lite sol igen och jag tar en tur i Indalsälvens delta. Vägen ut är mycket hal efter regn som nu med hjälp av minusgrader har förvandlats till en isbana. Plötsligt hörs fågelkvitter och en nervös flock med gråsiskor kastar sig mellan björkarna och sätter i sig frön med god aptit. Härligt!

November 2019

Deltat i solljus

29 nov. Äntligen visar sig solen på deltat och man känner livsandarna återvänder!

 

8 nov. Soluppgång i granskogen! Tyvärr blir det alltmer sällsynt med ”riktig” skog, dvs inte bara granplanteringar utan skog som fått stå ifred.

Oktober 2019

Sångsvanar från norr gör ett kort uppehåll i Lagforsdammen…#fromtimråwithlove

 

15 okt. Fyndet av naturfenomenet vätteskägg har väckt berättigat intresse från flera håll. Bland annat av fotograf Stig Carlsson/Outsidepix som idag besökte fyndplatsen för att dokumentera fenomenet. Vätteskägg, eller håris, är ett resultat av iskristaller som kräver vissa specifika förutsättningar för att ”blomma ut” och är därför relativt sällsynt ute i markerna. Text: Kent Klingstedt

 

10 okt. I vårfloden händer det att stugor och annat följer med älven ut i Bottenhavet men nu i oktober härskar färgerna och lugnet.

 

Tistelfjäril på ett träräcke vid brf Örnen den nu avslutade sommaren. Tistelfjäril invasionen var ju intressant för det faktum att den uppstod någonstans, kanske ända borta i Mellanöstern. Inte bara för att de var stora ,vackra och väldigt skickliga flygare.//Lennart Olsson

 

4 okt. Första frosten ritar vackra kantlinjer på markens blad!

 

1 okt. Nu i oktober klär sig naturen i alla möjliga färger innan allt ska täckas i, vad som kan se ut som, enfärgat vitt!

 

September 2019

11 sep, Det är nervöst i den stora flocken med bergfinkar som just nu finns nere på Fagerviksfältet och när en lärkfalk dyker upp blir det rena paniken….

 

Augusti 2019

29 aug, Mycena haematopus med Spinellus fusiger – hättmögel. Indalsälvens delta.

 

Åkerbär, några som jag aldrig sett mogna här tidigare.
De är jättesmå och har en krans av foderblad runt bäret, från Elljusspåret här i Söråker.
Jag har länge tittat på dessa bärs små plantor och fina rosa blommor, 
men inte förrän i år har de burit frukt.
De är väldigt söta och goda, men ack så små! Kilopriset är skyhögt. 
Foto: Ann Fredbäck

 

18 aug, Om man vill försöka bevara biologisk mångfald på ett område så är det bra om man har möjlighet att slå med lie och kratta ihop efteråt. Hoppas vi får tillbaka några av blommorna som tycker om lite torrare backe till nästa vår/sommar! Hur som helst så var det skönt att vara ute idag!

Juli 2019

Silvertärna

4 juli, silvertärnan tar en paus i fiskandet, Fagerstranden.

Juni 2019

Brudsporrarna på Torsbodaängen har börjat titta upp!

26 juni, brudsporrarna på Torsbodaängen har börjat titta upp!

 

 

Sjuprickig nyckelpiga

18 juni, sjuprickig nyckelpiga

 

8 juni, tistelfjärilar ses nu i sommar överallt, här på film!

 

Maj 2019

Bombmurklor

25 maj, bombmurklor
Foto: Jiřina Mia Mičková

 

02 maj, Ann Fredbäcks bild visar tydligt hur viktigt det är att fåglarna får mat när vintern återvänder i början av maj! Foto: Ann Fredbäck

 

02 maj, månaden börjar med ett bakslag för våren!

 

April 2019

I skyn lärkan slår sin drill!

26 april, Nu kan man se och höra lärkorna!

————————————————————————————-

Grågäss på väg norrut!

17 april, Nu anländer fåglarna på löpande band. Många fortsätter mot norr.

————————————————————————————–

Koltrast
Foto: Ann Fredbäck

09 april, Ann Fredbäck har fått besök av några koltrastar som gärna kalasar på utlagda äpplen.

————————————————————————————————-

Mars 2019

Huggormshanne!

25 mars, jag fick sällskap i solen av en vackert tecknad huggormshanne!

———————————————————————————–

Fika i solen, Åstön.

25 mars, Solen gassar men lite kyligt i vinden!

————————————————————————————–

Räv i Fågelsångens naturreservat

21 mars, Gott om snö ännu i naturreservatet Fågelsången, räven håller koll!

————————————————————————————————

Februari 2019

27 februari, Våren är på gång och svanarna ute vid Åstön hälsar varandra kärleksfullt!

————————————————————————————–

Soluppgång över snöig myr!

Soluppgång över myren!

06 februari, Morgonsolen träffar grantopparna bortom myren!

———————————————————————-

Januari 2019

Orrhönor

23 januari, Ett par orrhönor mellanlandar i en talltopp på väg mot några hägrande björkar!

—————————————————————————-

Fritt strömmande vatten i Laxsjöån

03 januari Laxsjöån, Timrå, fortfarande fritt flytande på första sträckan ut från Laxsjön. Strömstaren hittar här öppet vatten där den kan dyka efter favoritfödan som är s k husmaskar, en sländelarv som lever på bottnen av strömmande vatten. Naturskyddsföreningen i Timrå lyckades förhindra att vattnet skulle ledas i tub från sjön och därmed ta bort ett levande vattendrag. Energivinsten i detta fall kändes inte stå i proportion till den förstörda naturen.

———————————————

 

November 2018

Varfågel

26 nov Varfågel som spanar efter smågnagare, Deltat!

———————————————————————————————————  

 

Åstön, novemberljus

23 nov Med rätt förutsättningar så är november en vacker månad! Åstön november 2018!

———————————————————————-

 

Höstspel på myren

20 nov På den stora myren i den stora skogen fick jag en överraskning idag. Där var det hela 25 tuppar som spelade, nu i november! På bilden har de sett mig och ser mest ut som svarta plumpar! Undras hur det kommer att låta och se ut fram i april-maj!

—————————————————————————————————————-

 

Isen lägger

14 nov Det är brytningstid mellan höst och vinter, lite senare än vanligt kanske. Men vi har ett underbart ljus och isen är precis på väg att lägga.

——————————————————————————————————————–

 


5 nov Dagen bjöd på lite frost i morse. En strålande soluppgång i dubbel bemärkelse och nästan ingen vind. November kan vara riktigt skön men dagarna är korta. Nere vid havet låg vattnet nästan spegelblankt men idag syntes inte många fåglar. Strandområdet behärskades av kråkorna som finns där året runt, mestadels synnerligen diskreta. Med lite försiktighet så släppte de lite på sin annars stränga bevakning och lät sig beskådas på närmare håll än vanligt. Naturligtvis utan att för en sekund tappa kontrollen.

—————————————————————————————————————————

 

Gråsiska i al.

3 nov Efter att det regnat hela fredagen så blir Alla helgons dag vacker med solsken och endast lätta vindar. Alarna nere vid Fagerstranden får besök av en flock gråsiskor som noggrant går igenom varenda kotte i sin jakt på frön.

——————————————————————————————————————–

 

Oktober 2018

Havsörn, Åstön, Timrå

18 okt Havsörnen kom överraskande snabbt in från havet och över granskogen på Åstön, jag hann nästan inte att få upp kameran!

—————————————————————————————————————————-

 
 
 

Sträck av bläsänder vid Åstön.

15 okt Ute vid Åstön drar nu bläsänder m fl söderut för några månader, vi hoppas snart få hälsa dem välkomna åter! _________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gångväg deltat

9 okt Många tar en tur ut på deltat just nu när hösten står i sin prakt rent färgmässigt. Mycket populärt och lättgånget. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Åstön, hård vind

8 okt Det blev en tur till havet idag på morgonen. Blåsten var betydligt starkare än väntat men kompenserades av ett vackert, mjukt ljus. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mjösjön

5 okt Morgon vid Mjösjön. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

September 2018

Talltita

28 sept Talltitan är normalt en stannfågel, knuten till barrskogen men så här på hösten så grips även den av en släng av flyttinstinkt och dyker upp längst ute på de yttersta skären på Åstön. Dock gav den sig inte ut över vattnet! _________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gransångare

Steglits

24 sept I blåsten som är just nu så är det inte mycket man märker av fåglarna som rör sig ibland löven, inte hör man några ljud från dem heller! Det gula vingbandet avslöjar i alla fal steglitsen men den gröna är inte lätt att arta, löv- eller gransångare? Ser ut att vara mörka ben och då ska det väl vara gransångare.


Bergfink (Fringilla montifringilla)

20 sept: Fagerviksfältet översvämmas av rastande bergfinkar! Ett skådespel på fotbollsplanen!


Koralltaggsvamp (Hericium coralloides)

18 sept: Koralltaggsvamp (Hericium coralloides). Inte vanlig, denna funnen på Indalsälvens delta med hjälp såklart, jag är absolut ingen svampexpert!


Snurrande lax!

7 sept: Nedan kraftverket Bergeforsdammen så är det ju som bekant ett populärt fiske. Laxen stiger från havet och blir stoppad uppe vid dammen. Den som inte fiskar kan ändå njuta av laxarna eftersom de hoppar och visar upp sig med ojämna mellanrum. En mycket spännande sysselsättning där man kan tävla om vem som ser den största t ex! Bilden ovan en lax som snurrar i luften!


Fjällgäss

5 sept: Idag kunde jag tack vare en kompis från ornitologerna spana in fjällgäss nästan hemma på min gata! Inte varje dag minsann!  Vistavarvsfältet, Timrå. Tack för tipset!


 

Brun kärrhök

4 sept. Det blev ett fasligt liv på kråkorna helt plötsligt! Ut över stranden på Smacken från de små kanalerna längre in kommer en brun kärrhök. Häftigt!