Vi var fyra tappra deltagare som trotsade dagens väderprognos om regn och som trots utebliven annonsering uppmärksammat att det var i dag söndag den 10/5 som safarin gick av stapeln.
Vi startade på Lögdö bruk med guiden Elisabet Nilsson. Vi började med att där mäta upp en stor gårdstall till en omkrets av strax under tre meter i brösthöjd, den höjd träds storlek bedöms efter.
Sedan betade vi av den ena stortallen efter den andra längs vägen bort mot Söråker och Västansjöhållet. Tallen vid Fjäl gästgiveri är imponerande, men det var alla tallar vi tittade på. Träden växte i olika former och säregnast var nog tallen i Västansjö på bilden här som växer likt formen av ett savannträd, eller en pinje. En kal, hög, stam och sedan grenar som delar upp sig i en paraplyliknande krona.
Intressantast historia hade rotdragningstallen vid Surån utanför Lögdö bruk. Där rotdrog man barn så sent som vid 1930-talet.
Vi stannade och fikade i parken utanför Söråkers herrgård, där det också växer intressanta träd, bla ett valnötsträd med riklig nedfallen nötskörd sedan föregående års säsong.
Störst var kanske föga förvånande ett planterat parkträd, en poppel, som hade ungefär den dubbla omkretsen mot närmaste inhemska tall som vi kikade på. Den låg på drygt sju meters omkrets, näst grövsta träd i hela Norrland. Grövst är visst en Lind nere i Gästrikland någonstans, om jag kommer ihåg rätt. Poppeln var så grov att det var svårt att mäta för att vi tappade räkningen på hur många måttbandslängder vi använt för att komma runt hela stammen.
Vi kunde konstatera att samtliga träd hade växt sedan en mätning för tio år sedan, vissa med flera dm i omkrets. Mest hade poppeln växt, ett slags väsen med knölar och fantasieggande utseende.
Vi hade riktigt trevligt där vi skumpade runt på de bitvis gropiga vägarna och jag vill passa på att tacka vår kunniga guide.
Text och Bild.: Fredrik Karlsson
Kommentera