Timrå Naturskyddsförening och Ljustorpsvandring

…hade den 14 juli en underbar vandring på välskötta Edsta Fäbodstig. 27 glada personer deltog på vår vandring till Edsta fäbodvall. Under vägen plockades svamp, Karl-Johan och strävsopp. Uppe vid Edstabodarna fikade vi med utsikt över sjön. Därefter visade Lena Liljemark gamla kartor och berättade om arbetet vid fäbodarna. Lövberg Gårdsproduktion bjöd på smakprov på fäbodmat. Vädret var på vår sida och under vandringen hördes sång och glada tillrop.

Utsikt mot norr!
Foto: Jirina Mia Mickova

…gick den 16 juli på tisdagsvandring till Lövberget med nio deltagare. Under första delen av stigen är det fin utsikt över Ljustorpsdalen söderut. På toppen av berget ligger ett stort gravröse från bronsåldern, 1800–500 f kr. På den tiden var dalgången en havsvik. Röset, som kallas Lövbergskyrkan, är ovanligt eftersom det ligger 180 m.ö.h. Det vanliga är 30-45 m.ö.h. Det kanske hade någon annan funktion utöver grav. Kyrka är en gammal benämning på fornlämningar. Stigen fortsätter förbi röset till en fikaplats med utsikt norrut. Där väntade en överraskning, i horisonten syntes flera vindkraftverk! En solig, skön och myggfri kväll.

Fikapaus vid stranden.
Foto: Jirina Mia Mickova

….gick med 10 glada deltagare I Lögdö bruk tisdag den 23 juli. Vi startade vid fröplantagen och gick den gamla vägen genom bruket. Där kunde vi beskåda den pågående renoveringen av ett magasin. Vi rundade kapellet ock följde fiskestigen uppströms längs ån. På en sandbank stannade vi för fikapaus. Flera av deltagarna passade på att bada i ån. Det blev mycket skratt när de stående på ett ben i vattnet försökte få på strumpor och skor på blöta fötter. Längre uppströms såg vi var den nuvarande Surån rann in på 1800-talet. Då ändrade man åns sträckning till den nuvarande. Tillbaka till parkeringen följde vi det gamla elljusspåret.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.