Fotoutställningen på Timrå Bibliotek

Så var då min första utställning med inramade bilder över och det är tid för en summering:
Inför utställningen gick förstås jag och Doris Danielsson, som är medutställare och eldsjälen bakom att utställningen alls kom till, igenom bildmaterialet och valde ut en samling lämpliga bilder på utställningens tema. Största utmaningen var att banta ner urvalet till ett hanterligt antal bilder att gå vidare med och några av dessa hamnade till slut inramade på utställningsväggarna.
Ramar hade jag samlat på mig under det gångna året inför utställningen, köpt när det varit fyndpriser. Utöver dessa nytillverkade ramar återvanns minst hälften av ramarna från loppisar i närområdet.
Jag fick sedan mycket god hjälp av min vän Lena Ewerlid med att välja ut en lämplig bild till respektive ram och att sedan montera bilderna i dessa: putsa glasen, i vissa fall skära till nya glas, viss renovering av ramarna, skära till passepartouter och bakstycken, vissa bakstycken sågades även ut ur masonit, montera in bilderna i ramarna, häfta fast bakstyckena, förseglingstejpa baksidorna och fästa upphängningsanordningar. Allt ett mycket grannlaga arbete och utan Lenas hjälp hade utställningen eventuellt blivit av något annat år, om den nu alls blivit av då.
Det är inte för inte det finns ramverkstäder, men i mitt fall är detta en utopi, i alla fall just nu. På köpet har jag nu gjort om halva köket i lägenheten till en egen, för mitt behov, fullt utrustad ramverkstad inklusive glamästeri 🙂
För hängningen av utställningen fick vi sedan hjälp av min mor, etablerad konstnär med mängder av utställningar bakom sig. Doris har gott handlag med textiler och ordnade utställningens textilarrangemang med olika passande tyger, vilka i flera fall även använts av modellerna vid fotograferingen av bilderna.
Vernissagen blev mycket lyckad och vi fick god hjälp av bibliotekets personal, speciellt då av Ragna som assisterade under själva vernissagen. Bubbel och tunnbrödssnittar, fyllda med en röra kryddad med hemodlad pepparrot, serverades av utställningsvärdinnorna Marianne Munther och hennes väninna Katarina. Marianne iförd en speciellt för vernissagen införskaffad fotsida klänning i stämningsskapande färger och mönster.
Besökare strömmade till och utställningsavdelningen blev fullsatt. En inledande trumning av mig och Doris på ceremonitrummor, iförda kläder som använts på några av utställningens bilder, samlade till tystnad och skapade förväntan och stämning hos publiken.
Därefter presenterade jag mig och Doris, lite kort om utställningen och en bildvisning med digitalt projicerade bilder på en duk på väggen tog vid där jag berättade om tillkomsten av utställningsbilderna och det sammanhang de tillkommit i.
Jag nämnde också den sagobok vi gjort och hoppas att vi får tryckt, att ett ex av boken ligger utställd samt den naturkosmetika Doris tillverkar under namnet ”Trollsländans miljövänliga produkter” med naturvänliga ingredienser och doftsättning skördad i den egna naturen såsom bla äppelblom, vildros och björk. Etiketterna på dessa är bilder vi producerat för ändamålet.
Till tre av de bilder jag visade kom Doris in och framförde en väl vald och mycket passande dikt (som hon själv skrivit, i vissa fall åratal innan hon och jag först träffades), och till en av bilderna, där hon själv stått modell, framförande dikten iförd i de kläder och andra attiraljer hon burit på bilden vid fotograferingen.
Efter visningen vidtog mingel och bubbel med tid för samtal, prat och annat.
Besökarna uttryckte att de var mycket nöjda med vernissagen och många var hänförda över den ”magi” de tyckte bilderna fångat och som utställningen gav uttryck för. Extra roligt tyckte många att det var att bilderna är från deras egna närområde, där de kände igen många motiv och platser, dvs de flesta från Timrå kommuns skogar och landskap.
Utställningen innehöll 51 inramade bilder, ett specialexemplar av sagoboken (som Timrå Naturskyddsförening använt vid sina Natursnoksaktiviteter i somras) och en hörna med Trollsländans miljövänliga hårschampon.
12 bilder blev sålda, vilket jag tycker är jätteroligt! Bla såldes den största bilden ”Aion” med en guldram som verkligen lyfte fram motivet: Vintergatan som speglar sig i en stilla skogstjärn. En bild som för övrigt blivit vald till Sveriges bästa astronomi- och rymdbild för några år sedan.
I utställningsbesökarnas röstning på sin favoritbild blev ”Mossgubbe” populärast med fem röster, fotograferad i Svartskogen vid Masugnsgrundet, Lögdö. På andra plats kom sex andra motiv med fyra röster vardera. Totalt röstade 46 besökare på sin favoritbild, och 20 av utställningens 51 bilder kammade hem röster. En vinnare i omröstningen lottades och det föll sig så lyckligt att den bild hon röstat på som favorit inte blivit såld så hon ville vinna den bilden och det fick hon, sin favoritbild 🙂
Några besökare ville köpa sagoboken, eller Doris diktbok, alster vi jobbar på att så småningom få producerade och tillgängliga för försäljning. Till sagoboken har vi fått anslag beviljade av Timrå kommun, men är inte klara med tryckeriprocessen ännu. Diktboken tänker vi blir en enklare produktion vi häftar själva, men den skall ändå layoutas mm för att hamna på tryck. Just nu existerar den i handskriven form, genom åren i anteckningsböcker, på papper mm.
Doris skriver fantastiska dikter och hon är fantastisk på att framföra dem, ja för att inte säga rent enorm. Jag kan nog utan att vare sig skryta eller överdriva, säga att tillsammans med bilderna uppstår magi. 

Fredrik Karlsson

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.