Samrådsunderlag virkesterminal Torsboda

Naturskyddsföreningen Timrå har svarat på SCA:s samrådsunderlag gällande virkesterminal i Torsboda.

”Hej Susanne!
Vi i Naturskyddsföreningen Timrå tycker att virkeslagring på terminalen i Torsboda enligt ert samrådsunderlag ser lovande ut ur mijösynpunkt och glädjer oss mycket åt detta.
Några synpunkter: Enligt hörsägen sägs vattenföringen i Norrån, där lakvattnet från terminalen kommer rinna ut, vara av begränsad omfattning. Vi föreslår därför att Norråns vattenföring vid älvens minimiflöde kontrolleras och ställs i relation till lakvattnets innehåll och mängd. Är det så att man då kan misstänka att lakvattnet menligt kommer att påverka vattenkvalitén nedströms lakvattenutloppet pga otillräcklig vattenomsättning/utspädning, föreslår vi antingen att lakvattnet dras i en tub eller motsvarande så det i stället får mynna direkt nere i Klingerfärden. På detta vis skonas i så fall vattenmiljön i Norrån nedströms nuvarande lakvattenutlopp, en åsträcka på närmare 3 km. Ett annat alternativ kan eventuellt vara att se över möjligheten att tillse att Norrån vid sitt inlopp erhåller tillräckligt vattenflöde för att säkra vattenkvalitén även vid Indalsälvens minimiflöde. 
Ja detta är de synpunkter som framkommit hos oss rörande detta projekt.
Lycka till och hoppas anläggningen kommer att fungera utmärkt när den är tagen i drift!

Med Vänliga Hälsningar
Fredrik Karlsson
Ordförande
Naturskyddsföreningen Timrå”

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.