Svampexkursion, Lögdö Bruk, Timrå, 17 Augusti2017

SUNDSVALLS MYKOLOGISKA SÄLLSKAP
TIMRÅ NATURSKYDDSFÖRENING
SVAMPEXKURSION, LÖGDÖ BRUK, TIMRÅ
17 AUGUSTI 2017
GAMMAL BARRSKOG MED TALLAR ÖVER 300 ÅR GAMLA, SURÅ, BJÖRKPARK

 Ledare: Inga Lill Häggberg, Elisabeth Nilsson, Siv Norberg

Naturtyp: gammal herrgårdspark, barrskog med mer än 300 år gamla tallar och avsnörd Surå, skogsområdet sparat av SCA

Väder: Ljum augustikväll

Antal deltagare: 14 tjejer och 12 killar = 26 deltagare

Svamptillgång på tiogradig skala: 6, vi ser ut få svamptopp i Medelpad-Jämtland i kommande månadsskifte, svamptillgången ökar nu för varje vecka, härliga tider!

Antal noterade svamparter: 40

Upplagda och utlärda matsvampar: björksopp, blek taggsvamp, brödticka, fårticka, grönkrema, rabarbersvamp, sandsopp, rödbrun stensopp (tallkalle), smörsopp, storkremla, tegelkremla  tegelsopp, äggvaxskivling

Funna ”finska riskor” som bör avkokas: pepparriska, skogsriska, skäggriska

Färgsvampar: Siv Norberg berättade om färgsvampar som vi fann i Lögdöskogen bland annat blodspindling och rödskivig kanelspindling. Hon visade även medhavda svampar som grovticka
och vackert färgade garnhärvor

Övriga noterade svampar:  ametistskivling, barrbrosking, blekviolett spindling, blodspindling, bockspindling, falsk kantarell, gallsopp, lakritsriska, laxskivling, luktmusseron, mörkringad flugsvamp, sommartrattskivling, orange kamskivling (parken), rödskivig kanelspindling, skinnticka, strecknagelskivling, tofsspindling, trollsmör, umbraspindling, violettfotad slemspindling, vårtig röksvamp

Rödlistad svamp: orange taggsvamp

Dagens fynd: Ossicaulis lachnopus (inget svenskt namn), se bild. Elisabeth Nilsson har förut samlat denna trattskivling, som står nära vedtrattskivling (Ossicaulis lignatilis), här i surån vid Lögdö Bruk och fått den bestämd av Irene Andersson. Första fyndet i Medelpad gjordes av finske svampforskaren Ilkka kytövuori under mykologiveckan i Timrå 2014 och han fann den vid Fäbodstig
Norr i Mjällådalen. O. lachnopus finns inte ens med i dyntaxa, www.dyntaxa.se och bör kanske tas upp till bedömning inför nästa svenska rödlista 2020. Arten finns med i läcker och välskriven
finsk bok om svampar som indikerar värdefull natur i nordligt boreala skogar: ”ienet ja metsien luontoarvet”. Boken har engelska sammanfattningar om arter och naturtyper. Den har fina bilder och texter på finska och är skriven av bland andra Tea von Bonsdorff och Ilkka Kytövuori. Om du vill ha tag på den fina finska boken om indikatorarter i våra nordliga skogar så kan nog Mykos kontaktperson Hjördis Lundmark (070-2104960) förmedla din beställning till vår kompis Tea i Helsingfors.
Elisabeth Nilsson hade för övrigt färsk information om att alla insamlade data om att alla funna arter i den natursköna och biologiskt rika Mjällådalen nu håller på att läggas in på ny hemsida för Mjällådalen av två dataexperter. Du finner fler bilder från utflykten till Lögdö Bruk på Mykos Facebooksida som Jessica administrerar.

Foto: Jessica Andersson
Text: Jan-Olof Tedebrand

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.