En rapport från spontanutflykten den 8 augusti.

DSC_0275BEfter initiativ av Elisabeth Nilsson utfördes den 8/8 en enklare inventering efter i första hand larver av mindre vattensalamander. Detta utfördes med en vanlig handhåv och z-håvning (standard vid inventering av salamandrar).
Två dammar inventerades, båda tycks vara artificiella dammar med okänt syfte. Kanske användes de för att innehålla vatten för drift av såg eller kvarn långt tillbaka. Inga rester av sådana konstruktioner kunde dock ses. Det finns inga idag synliga trummor eller liknande i dammvallarna, utan det lilla vatten som passerar tycks göra det genom själva dammkroppen. Den södra dammen var något mindre än den norra, men fullt tillräckligt stor och djup för att hålla salamandrar. Här påträffades inga larver av vattensalamander, men andra för denna typ av damm vanliga organismer som trollsländelarver, vattengråsuggor, virvelbaggar och skalbaggar.

I den nordligare belägna dammen fångades efter inte allt för stor ansträngning tre salamanderlarver vid en håvning och ytterligare två vid nästa. Efter detta gjordes inga ytterligare ansträngningar att håva i resten av dammen, som är relativt långsträckt och stor. Resultaten visar att det förekommer en population av mindre vattensalamander i området och att dessa åtminstone 2016 har förökat sig i den nordligare dammen. Det är mycket tänkbart att även den andra dammen används av salamandrarna även om inga påträffades vid inventeringstillfället.

Om det är önskvärt att ytterligare utreda förekomsten av vattensalamander i dessa två dammar och eventuellt skatta populationsstorleken, rekommenderas en kompletterande inventering med flaskfälle-metoden under maj månad.

/Text och Foto: Andreas Aronsson

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.