Storskarv, Phalacrocorax carbo

P1000457copy_resizeStorskarv, hatad av många, älskad av få. För några decennier sedan var skarven i våra trakter en riktig sällsynthet. Sedan slutet av 1900-talet har den ökat i ett rasande tempo för att de senaste åren stabilisera sitt antal. Skarven är med all sannolikhet också anledningen till att man ser havsörnar efter vår kust allt oftare, skarvkolonin måste vara som ett levande skafferi för örnarna. Anledningen till örnens, trots detta, dåliga häckresultat i vårt område har säkert att göra med mänsklig påverkan i form av fabriker mm efter kusten. Utsläpp och dumpade gifter direkt ut i havet och andra miljösynder från tidigare slår nu tillbaka. Som vanligt så är det människan som ligger bakom det mesta av miljöpåverkan i negativ riktning.

/text o foto: Stig Carlsson

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.