Svampcafé på Inbetween

CIMG3769_resizeOnsdagen den 19 november hölls ett Svampcafé på Inbetween med 28 deltagare.

Svampkonsulent Hans Andersson (bilden) berättade om svampar och svampfärgning. Eftersom ämnet var så intressant så deltog till och med personalen från Inbetween. Så vi var 26 som fikade och 2 som serverade oss. Först pratade Hans om lite olika Matsvampar. Alltifrån den första som är vårmusseron. Senare framåt hösten kommer resten från kantareller, olika riskor med mera. Det finns väldigt många sorter och det är viktigt att när man plockar ta upp svamparna en och en för att enskilt granska dem. De hjälpmedel som behövs är en svampkorg och en svampkniv. En bra svampbok är också att föredra. Viktigt är att vara försiktig och bara plocka de man är säker på. En del svampar är giftiga och eftersom förgiftningen kan visa sig olika lång tid efter att man fått dem i sig kan det vara svårt att vara medveten om man blivit förgiftad eller inte. För någon svamp kan förgiftningen visa sig först efter 1 vecka. En svamp har den egenskapen att den enbart är giftig om man samtidigt dricker alkohol. För den okunnige finns det hur mycket som helst att lära sig. Därefter berättade Hans lite om svampfärgning. Oftast är det ullgarn som färgas. Bomull går ej att färga. Efter genomgången var det många som ville fråga Hans lite om svampar. Alla var mycket nöjda efter kvällen.

Text och foto: Bengt-Göran Norlin

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.