Rapport från blomstervandring

Blomstervandringen på Torsbodaängen bjöds på solsken av moder natur och 16 deltagare mötte upp. Kommunekolog Stefan Grundström guidade och berättade med stor kunskap om den kulturhistoria som omgärdar ängsmarkerna och om ängens blommor.blomvandring

Vi fick gå på ett led för att trampa ned ängsväxterna så lite som möjligt och Stefan stannade upp och berättade bla om vildlinet, backnejlikan, luddhavren, grässtjärnblomman och brudsporren. Vi hittade också några kattfötter, en blomma på stark tillbakagång i takt med att de hävdade ängarna försvinner. Stefan berättade angående kattfoten att det i Tynderösundet vid bla Holmö brygga finns gott om mandelblom och att Timrå kommun är den enda kommun där man kan hitta de blommor Evert Taube nämner i sin Sjösala vals: gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. En annan vanlig blomma vi stötte på var prästkragen, av samma anledning som kattfoten inte längre så vanlig.

Det finns en inventeringslista med 168 blommor, gräs, träd och buskar som hittats på ängen. Men i denna lista nämns inte den hagfibbla vi också stannade upp vid. Kanske en nyhet på denna äng? Nu är ju hagfibbla ett samlingsnamn på över 600 så kallat apomiktiska småarter, dvs fibblor sprungna ur ett antal huvudarter vilka sins emellan uppträder som småarter i lokala bestånd. För att reda ut exakt vilken fibbla detta rörde sig om berättade Stefan att man måste tillkalla någon av landets endast handfull experter på just fibblor.

Text och Bild av Fredrik Karlsson

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.